Avustuksensaajan ajatuksia: Työväen Akatemia 100-vuotta – historiikki ja juhlajulkaisu

Työväen Akatemia on suomalaisen työväenliikkeen historian merkittävin oppilaitos, joka täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Sen kunniaksi on tekeillä historiikki ja juhlajulkaisu, joka kertoo Akatemian vaiheista ja vaikutuksesta yhteiskuntaan.

Hankkeen tausta ja tavoite

Työväen Akatemian historia on keskeinen osa työväenliikkeen historiaa. Akatemia on kasvattanut lukuisan määrän ministereitä, kansanedustajia, paikallisia luottamushenkilöitä ja muita työväenliikkeen keskeisiä toimijoita 100-vuotisen historiansa varrella. Akatemia on myös yksi suurimmista vapaan sivistystyön rahoitusta saavista kansanopistoista, joka tarjoaa yleissivistävää ja korkeakouluopetusta.

Tutkimuksessa peilataan Akatemian toimintaa poliittisesti, taloudellisesti ja koulutuksellisesti jatkuvasti muuttuvissa oloissa. Selvitäkseen ja kukoistaakseen oppilaitoksen on aina ollut kyettävä muuttumaan ja vastaamaan ajan vaatimuksiin. Tutkimuksessa ja historiikissa selvitetään, miten tämä on Työväen Akatemian kohdalla tapahtunut.

Historiikin ja juhlajulkaisun tutkijana ja kirjoittajana toimii Tuomas Hoppu (FT). Tuomas on meritoitunut historiantutkija ja kirjailija. Hän on tehnyt laajasti tutkimuksia Suomen historiasta sekä kirjoittanut ja toimittanut lukuisan määrän historiateoksia, erityisesti sisällissodan vaiheista.

Hankkeen nykytilanne ja tulokset

Tuomas Hoppu on aloittanut kirjoitustyönsä vuoden 2023 alussa. Kirjoitustyö etenee rivakkaan tahtiin ja teos valmistuu 2024 keväällä. Tuomaksen tukena kirjoitusprosessissa on toimikunta, jossa mukana ovat rehtori Airi Palosaari, apulaisrehtori Ari Niemi, Työväen Akatemian hallituksen varapuheenjohtaja Tapio Kosunen ja Työväen Akatemian pitkäaikainen opettaja ja jo eläkkeelle siirtynyt Päivö Puhakainen.

Hankkeen tuloksena syntyy kattava ja kriittinen historiikki, joka valottaa Työväen Akatemian roolia ja merkitystä suomalaisessa yhteiskunnassa. Teos sisältää myös runsaasti kuvia, haastatteluja ja henkilötarinoita, jotka elävöittävät Akatemian historiaa. Teos on tarkoitettu sekä Akatemian opiskelijoille, henkilökunnalle ja ystäville että kaikille työväenliikkeen ja Suomen historian kiinnostuneille.

Hankkeen seuraavat vaiheet ja tulevaisuus

Tutkimus- ja kirjoitustyötä on vielä muutama kuukausi jäljellä. Sen jälkeen kirja toimitetaan vielä painokelpoiseksi. Teos valmistuu mukavasti 100-vuotisjuhlavuonna. Juhlavuoden aikana on tarkoitus järjestää erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia, joissa esitellään ja juhlistetaan Työväen Akatemian historiaa ja nykypäivää. Teos on myös tilattavissa Työväen Akatemian verkkosivuilta1.

Työväen Akatemia 100-vuotta – historiikki ja juhlajulkaisu on ainutlaatuinen hanke, joka kunnioittaa Akatemian pitkää ja arvokasta perintöä. Se on myös kannustus ja inspiraatio Akatemian tulevaisuudelle, joka jatkaa työväenliikkeen sivistys- ja vaikuttamistyötä. Riihi säätiö avustaa historiikkihanketta myöntämällään avustuksella.

2024-02-16T09:12:49+00:0016.02.2024|